Recept – Gehaktbal (in jus)

Mals en sappig. Ook erg lekker op brood!

Dit recept is op basis van 5 grote gehaktballen (of meerdere kleintjes).
Bereidingsduur: 30-40 minuten.
Gerechten beginnen met een goede basis. Dit recept beschrijft de basis van gehaktballen in jus. Wanneer je een goede basis hebt gelegd, kun je eindeloos variëren (bijv. kruiden, stukjes kaas of spek.)
Gehaktballen worden vaak gemaakt van half-om-half gehakt.
Rundergehakt kan ook prima gebruikt worden.
Bereidingstip: Voeg bij rundergehakt wat extra kruiden toe en waar nodig extra melk of ei. Voor een dikkere jus kun je meer maïzena of bloem toevoegen.

Ingrediënten

  • 500 gram gehakt (half-om-half of rundergehakt)
  • 50 gram peneermeel
  • 1 uit (niet te groot)
  • 1 ei
  • teentje knoflook
  • snufje zout, peper, nootmuskaat (of gehaktkruiden)
  • 25 gram bakboter
  • 25 ml melk
  • 1 snee witbrood
  • 250 ml bouillon (vlees- of groentebouillon)
  • 1 eetlepel maïzena of bloem

Bereidingswijze

  1. Snijd de korstjes van het brood en leg in een diep bord. Schenk de melk erover en laat dit 2 minuten inweken.
  2. Snijdt de ui in fijne stukjes.
  3. Plaats het gehakt in een kom. Breek vervolgens het ei en kneed het door elkaar. Het gehakt wordt nu smeuïger, waardoor het makkelijker mengt.
  4. Voeg de ui, het brood, de kruiden en knoflook toe aan het gehakt en meng dit goed door elkaar.
  5. Maak je handen vochtig. Verdeel het gehakt in de gewenste aantal porties en draai hier ronde ballen van.
  6. Strooi het paneermeel in een diep bord en rol de ballen door het paneermeel, totdat ze volledig bedekt zijn.
  7. Zet een pan of halfhoog vuur, smelt de boter en bak de ballen op hoog vuur rondom bruin. Zet het vuur lager wanneer de ballen rondom bruin zijn en laat de ballen ca. 25 minuten gaar worden. Keer de ballen regelmatig om.
  8. Voor de jus gebruik je het bakvet van de ballen. Haal de ballen uit de pan. Voeg de bouillon en de maïzena (of bloem) toe aan het bakvet. Roer dit goed door en laat dit 1 minuut inkoken. Plaats de ballen weer in de jus.

Eet smakelijk!     –     Verhoeven Vlees

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.